Tastbare geschiedenis!

Tastbare geschiedenis!

Celicia Ceramics is opgericht door mij, Ester Schraven. In 2014 ben ik afgestudeerd als archeoloog aan de UvA. Mijn afstudeeronderzoek was gericht op grafvelden uit de Romeinse periode in Nederland. Ik kom zelf uit de omgeving van Nijmegen dus vondsten en overblijfselen van de Romeinse tijd waren mij van kinds af aan al bekend. Na mijn afstuderen werd me langzaam maar zeker duidelijk dat ik er veel plezier in schep het publiek actief te betrekken bij archeologie. Vondsten die gedaan worden niet alleen in een museum kunnen bezichtigen maar te laten leven, dat spreekt me aan.

Begin 2020 heb ik de wereld van het pottenbakken ontdekt, met de wens om uiteindelijk historisch geïnspireerd werk te kunnen maken, natuurlijk graag Romeins, maar andere periodes sluit ik zeker niet uit van mijn repertoire. Op deze manier hoop ik de grote variëteit aan vaak bijzondere vormen historisch aardewerk in het hier en nu weer bij het publiek te brengen. Enerzijds met het mooie historische verhaal van een werkstuk, anderzijds omdat het een mooi, praktisch, kunstzinnig of anderszins aantrekkelijk werk is. Het mooie is dat als ik een werkstuk maak geïnspireerd op een historisch object het ineens letterlijk tastbaar en bruikbaar wordt. Het kan worden aangeraakt, de rammelaar laat geluid horen, het diertje op wielen rolt weer vrolijk rond en de bekers kunnen gevuld worden!

Ik kies ervoor om in mijn werk verschillende sporen te volgen. Ik probeer in ieder geval altijd de vorm van het historisch voorbeeld te volgen maar laat me in de afwerking leiden door verschillende opties. Ofwel ik kies voor een werk wat dichtbij het origineel blijft met bijvoorbeeld een “terra sigillata” afwerking uit de Romeinse tijd, ofwel ik kies voor een moderne afwerking met (gekleurd) glazuur. Soms is vanwege voedselveiligheid een bepaalde grondstof uit het verleden geen optie meer en ook dan zal ik daar een keus maken tussen praktisch, esthetisch en het beoogde doel.

Er is genoeg inspiratie te vinden in duizenden jaren geschiedenis dus ik kan nog wel even vooruit, en hoop dat de aanbod-pagina zich ook gaandeweg met een breder assortiment zal gaan vullen. Zit er niets bij wat je zoekt, neem gerust contact met me op door te mailen naar celiciaceramics@hotmail.com.