De wereld van het Romeinse aardewerk bevat meer dan alleen het serviesgoed waar ik mee begon. Er kwam per toeval Romeins speelgoed op mijn pad en ook dat blijkt met enige regelmaat van aardewerk gemaakt te zijn. Uiteraard was dit niet het enige materiaal dat er was, speelgoed werd ook gemaakt van hout, been, leer, textiel of een combinatie daarvan. Deze materialen hadden allen hun specifieke eigenschappen die ze geschikt maakte om mee te spelen en gaven hun eigen karakter aan het speelobject. Poppen gemaakt van aardewerk, hout of been hebben ieder hun eigen uitstraling. Hoewel aardewerk doorgaans beter bewaard blijft dan hout, been of textiel zijn er toch van al deze materialen speelgoedstukken bewaard gebleven.

Omdat ik me al met klei en het vervaardigen van aardewerk bezig hield heeft deze categorie mijn interesse gewekt. En wat een wereld is er voor me open gegaan! Dieren op wielen, rammelaars, poppen, beeldjes dan vele verschillende diersoorten, fluitjes, er is zoveel keus om hiermee verder te gaan. Ik heb al aardig wat ideeën verzameld en de collectie (voor de verkoop) groeit gestaag. Het zijn vaak aansprekende figuurtjes die door een extra “functie” nog aantrekkelijker zijn. Daarnaast vind ik het mooi om het geluid van zo’n figuurtje te horen en op die manier het speelstuk van weleer weer “tot leven” te wekken. Het blijven natuurlijk mijn versies van die speelgoedobjecten, die qua vorm en grote overeenkomen met de originele vondsten, maar niet de originele vondst zijn. Er zal dus altijd een verschil mogelijk zijn in het geluid wat een object toen maakte en hoe mijn object nu klinkt. En zelfs onderling zitten er variaties in de geluiden die ze voortbrengen maar dat zal vroeger niet anders zijn geweest. Met betrekking tot de vogelfluitjes denk ik dan ook aan de uitdrukking die er zeker op van toepassing is, “ieder vogeltje zing zoals het gebekt is”, en zo is het precies.

Omdat al mijn speelgoed handgemaakt is, heeft ieder stuk zijn eigen uitstraling en oogt geen enkel object precies hetzelfde. Dat geeft juist ook een bepaalde charme mee en het is ook precies zoals het vroeger geweest zal zijn. Ook bij deze werkstukken kies ik ervoor om ze op diverse manieren aan te bieden. Ze komen in neutrale, ongekleurde uitvoering, maar kunnen ook gekleurd worden. Op sommige stukken zijn uit de oudheid zijn sporen van pigment aangetoond welke onderdeel uitmaken van een decoratie die op het speelgoed gezeten heeft. Denk hierbij aan gekleurde onderdelen van of op een dier zoals zadel of hoofdstel van een paard, of patronen op vogels om ze kleuriger te maken. Ik streef ernaar sommige van deze stukken dus ook te voorzien van dezelfde patronen, en werk hierbij met verschillende technieken. Uiteraard is het ook mogelijk (tegen een extra vergoeding indien ze niet zo aangeboden worden) om werkstukken te voorzien van een (gekleurd) glazuur naar wens. Zoals bij al mijn werk zit er een langere levertijd op de stukken gezien de complexiteit van de vormen en het feit dat het handgemaakte stukken betreft.

Wil je een specifiek stuk nagemaakt hebben, of een aangeboden stuk met een andere afwerking? Mail me gerust; celiciaceramics@hotmail.com